Flippad undervisning, en ofta missförstådd metod som vi behöver lyfta och sprida.

Mina eleverna säger ofta att de önskar att flera lärare flippade undervisningen och de frågar mig varför det inte är fler som gör det. Jag brukar svara att de ännu inte har förstått hur bra det är och att vi måste hjälpas åt att sprida kunskapen.

Det har under de senaste åren forskats en del på flippad undervisning och resultaten tyder på att det ger ett ökat lärande. Detta framgår bland annat i Sveriges kommun och landstings rapport  ”Bättre skolresultat med flippat lärande. Teorier, fallstudier och praktiska erfarenheter” från 2016.

Okunskapen är stor.
När jag pratar med andra lärare om flippad undervisning så upptäcker jag ofta hur mycket okunskap det finns om både vad det är och hur man gör det. Jag berättar om vad det är, hur det går till och vilka fördelar det för med sig i blogginlägget du hittar här. Att flippa sin undervisning handlar om så mycket mer än att eleverna ska titta på en film i läxa. Många tror också att flippad undervisning bara är för de lärare som är duktiga på teknik och de som kan och vill filma sig själva.

Okunskapen har gjort att flippad undervisning av många bara anses vara en fluga som teknikintresserade lärare går på.

När jag berättar för kollegor om hur jag arbetar med flippad undervisning så blir de förvånade över alla de möjligheter det ger.
De sista åren har det kommit många nya verktyg som underlättar när man ska flippa med hjälp av film. De gör att man kan kombinera filmen med frågor och direkt feedback med förklaringar när eleven svarar fel. Läraren kan ta del av elevernas svar och arbeta mer formativt och planera lektionerna efter elevernas förkunskaper och frågor.  Dessa verktyg är det många som inte känner till och de har de funktioner som många saknade när man först började prata om flippad undervisningen i svenska skolor. Då var kritiken att man inte visste om eleverna faktiskt lärde sig något eller om de överhuvudtaget hade gjort läxan och därför var det svårt att planera kommande lektion. De nya verktygen löser dessa problem. (Här skriver jag om hur man använder ett av dem.)


Hur kan vi sprida kunskap om flippad undervisning?
Om lärarna inte vet vad det är och hur det fungerar eller om de har en felaktig bild av det, så vill de inte prova.
Jag hoppas att de som ansvarar för fortbildning ser att flippad undervisning är ett sätt att jobba både med de nya skrivningarna om digitaliseringen, att jobba formativt och att underlätta för elever med annat modersmål. Det går alltså in i den fortbildning som man redan arbetar med.
Ett annat sätt att nå ut är vid media i olika former och då måste vi hjälpas åt att dela och sprida de artiklar som finns så att man börja prata om dem i lärarrummen. Vi får inte glömma att många lärare inte är med i Facebookgrupper och på Twitter där dessa inlägg ofta sprids så sprid dem i flera kanaler.
Vi lärare som arbetar med att flippa undervisningen även de som bara har testat någon gång måste hjälpas åt att inspirera andra och sprida kunskap om vad det är.

Tidsbrist!
Jag tror att en stor orsak till att flippad undervisning inte har slagit igenom mer är att det är så många olika fortbildnings insatser för lärare just nu. Många skolor jobbar med att öka kompetenser för att nå upp till de nya skrivningar om digitalisering.  Formativ bedömning, kollegialt lärande, sambedömning och nyanländas lärande är exempel på andra områden som många skolor lägger mycket tid på. Man jobbar ofta med flera saker parallellt och jag tror att detta har gjort att många saknar både motivation och tid för att lära sig och testa andra nya saker. Jag har själv en lång lista på saker jag vill läsa mer om och testa när jag får lite tid över.

Hur får vi då lärare som vill prova att faktiskt göra det?
Jag tror inte att det är många lärare som inte skulle vilja prova att flippa om de bara fick veta mer om det men det är en stor skillnad mellan att vilja prova och att faktiskt ta steget och göra det.
Här tror jag igen att vi som redan är igång och flippar måste agera förebilder och inspiratörer som stötta kollegor både praktiskt och pedagogiskt. Att lära sig flippa är inte bara att lära sig att använda vissa digitala verktyg utan framför allt handlar det om att ändra sin undervisning och planering och då kan man behöva någon att bolla med.
Jag hoppas att de som planerar fortbildning tar in flippad undervisning och har någon som kan berätta tanken bakom flippad undervisning och visa goda exempel så motivationen och intresset väcks.
Flippad undervisning är ingen fluga som man kan vifta bort. Det är en vacker fjäril som tyvärr fortfarande ha gått många obemärkt förbi.

fjäril

Creative Commons CC0 hämtad från: https://pxhere.com/sv/photo/77341

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑